Toidu ettevalmistus

Nõuandeid nugade hooldamiseks

Nõuandeid nugade hooldamiseks

Mida teha ja mida mitte teha, kui soovid, et Su nuga oleks heas korras

Jaapani noad on loodud maksimaalse täpsuse ja teravuse saavutamiseks, et minimeerida koostisainete rakumembraanide kahjustusi. See pikendab toidu ilu ja maitset, sest koostisosad säilitavad oma mahla, värvi ja eristavad omadused. Korralik ja kvaliteetne kokanuga on tõenäoliselt üks praktiliseim abivahend sinu köögis. Oluline on hoida oma kööginoad teravana nii nende aastatepikkuse vastupidavuse säilitamiseks kui ka ohutusriskide vältimiseks. Tuimad noad nõuavad suuremat pingutust, mis võib põhjustada libisemist ja vigastusi. Lisaks teevad teravad noad ühtlased lõiked, parandades toiduvalmistamise jõudlust.

Kasutamise ajal:

  • Ära kasuta nuga kontide ja luude, külmunud toidu ning muude tahkete ja kõvade materjalide töötlemiseks.
  • Väldi noaga “raiumist” ja lööke, halvimal juhul võib tera murduda nii, et parandamine ei ole võimalik.
  • Väldi noatera väänamist ja painutamist.
  • Kasuta kööginuga ainult selleks ettenähtud otstarbeks – nuga ei ole sobilik tööriist kruvide keeramiseks, pudelikorgi avamiseks vm
  • majapidamistöödeks.
  • Kasuta lõikamisel puidust või plastikust lõikelauda. Väldi kõvadel pidadel (nt klaas, marmor, kivi jne) töötamist.

Pärast kasutamist:

  • Pese nuga pärast kasutamist kraani all koheselt sooja veega.
  • Kasuta noa pesemiseks pehmet riidest lappi. Väldi pesemisel kareda pinnaga käsnade kasutamist, sest need võivad tera välispinda
  • kahjustada.
  • Üldjuhul ei ole lubatud nugade pesemine nõudepesumasinas.
  • Kuivata nuga hoolikalt kohe pärast pesemist.
  • Hoiusta nugasid nii, et nende terad ei puutuks (nt köögisahtlis) teineteisega kokku.
  • Transpordi nugasid vaid koos terakaitsega.

Teritustarvikud

Hoonimisvardad on lihtsaim tööriist kööginugade kiireks uuendamiseks ja teravuse pikendamiseks. Millise lihvimisvarda valite, sõltub terase tüübist, millest teie noad on valmistatud, ja selle kõvadusest. Pehmemast terasest valmistatud Euroopa kööginugade puhul soovitame kasutada väga peeneid lihvimisvardaid, kõvemast terasest nugade puhul aga teemant- või keraamilise kattega lihvimisvardaid. Koduseks kasutamiseks soovitame odavamatt keraamilist peeneteralist lihvimisvarrast.

Hoonimisvardaid ei kasutata teritamiseks – nende eesmärk on pigem ainult tera sirgendamine. Kui soovite omada teravaid nuge, ei saa te vesiluisuta hakkama. Parim vahend kööginugade teritamiseks on vesiluisk. Vesiluisu valik sõltub eelkõige teritatava noa seisukorrast ning sellest, kui poleeritud lõpptulemust soovite. Luisu valikul kehtib järgmine “rusikareegel”:

  • Kivi teralisus kuni #1000 – jäme teritamine, teritusnurga taastamine, täkete parandamine;
  • Kivi teralisus #1000 kuni #3000 – igapäevane teritamine;
  • Kivi teralisus #3000 kuni #10000 – lõppteritus ja viimistlemine, poleerimine

Nuga võib teritada mitme erineva karedusega luisuga, alustades jämedamast ja lõpetades peeneteralise luisuga. Ideaalne lahendus koduseks kasutamiseks on kivide kombinatsioon terasuurusega 1000 ja 3000. Neid kahte saab täiendada ühe jämedateralise kiviga, näiteks 220, et parandada katkiseid otsi, ja viimase lihviga, mille peeneteraline suurus on 6000-8000. Kes soovib piirduda ühe kiviga siis soovitame kasutada #2000.

Internetist leiab palju õpetusi, mis tutvustavad nugade teritamise põhitõdesid. Vaata näiteks seda:

Soovitame alustada praktiseerimist mõne odavama noaga, sest valed töövõtted võivad nuga märkimisväärselt kahjustada. Kui vilumus on omandatud, ei tohiks noa kodune teritamine võtta aega üle 15 minuti. Head teritamist!

Lihvige sageli. Nugade lihvimine toimub sagedamini kui noa teritamine – umbes kord nädalas, mitte iga paari kuu tagant.

Teritage regulaarselt, kuid harvemini. Nugade teritamiseks on palju erinevaid meetodeid, sealhulgas terituskivi ehk vesiluisk, terituspulgad, elektrilised noateritajad ja vesikivid.

Kaaluge professionaalset noateritusteenust. Eriti põhjaliku töö jaoks kaaluge aeg-ajalt oma noad professionaali juurde viimist.

Vältige kokkupuudet teiste köögitarvetega – hoides oma noad magnetilises noaplokis või magnetilisel seinaplaadil .