VICTORINOX NOAD KODUKÖÖGIS
Koduköögis saab hakkama ka ühe kvaliteetse ja terava Victorinox kokanoaga, ent mõnus on sellele lisaks kasutada spetsiaalselt loodud lõikeriistu. Klassikaline valik võiks olla 5-6 nuga:
* paar väikesemat, 6-10 cm pikkuse teraga nuga juur- ja puuvilja käsitsemiseks.
* 1 lainelise servaga tomati/lauanuga, millega hea lõigata sitket materjali nagu tomati või paprika pind, singi kiled ja kõõlused.
* Leivanuga – saehambulise teraga nuga leibade, küpsetiste ja muude struktuursete või kuivavõitu ainete lõikamiseks. Lainelise teraga nuga sobib kõva kooriku ning pehme sisuga küpsetiste, näiteks karaski ja ciabatta, viilutamiseks.
* Fileerimisnuga on sileda servaga, kitsapoolne, mõõdukalt elastne ja vetruva teraga. Mõeldud täpseks tööks ja see peab olema võimalikult terav, et funktsioneeriks korralikult.
* Kokanuga on laiapoolne ja üsna jäiga teraga mitme otstarbega nuga, mille tera pikkus koduköögis võiks olla 15-22 cm. Lai tera jätab piisavalt ruumi noapidet hoidva käe sõrmedele noapideme ja lõikealuse vahele. Sileda ja terava servaga lõigates eraldub toorest lõigatavast aedviljast või lihast võimalikult vähe mahlu. Lisaks traditsioonilistele võtetele saab kokanoa küljega ka purustada küüslauku ja pipart.
Lisaks võiks söögitegemisele pühendunud koduköögis olla kondistamisnuga kõhrede, naha ja kontide eemaldamiseks liha ettevalmistamisel. Head on ka spetsiifilisemad koorijad aed- ja puuviljadele nagu julienne-lõikur, aga ka kondiitrinuga, millega tainast ja biskviiti lõigata.
Kvaliteetse noa tera on sitke ja elastne, kindlasti teritatud mõlemalt küljelt. Noale ülalt alla vaadates peaks tera ahenema juurest tipu suunas. Käepide võib olla nii plastikust, metallist kui puidust, ent see peab olema mugav ja korralikult noateraga ühendatud. Vältida tasuks metallist või metalli imiteerivast plastmassist “ilukaeluseid”. Heal noal on tera ja käepideme raskus tasakaalus s.t. käepide ei ole terast palju raskem.
Kvaliteetsed noad lihvitakse, teritatakse ja viimistletakse nii, et nad on uuest peast teravad kui habemenuga. Kasutades nuga nüristub ja seda tuleb regulaarselt teritada kasutades valmistaja poolt soovitatud teritusmeetodeid.
Nuga peab kaua vastu, kui:
* hoida noad üksteisest ja muudest kõvadest materjalidest eraldi. Hoidmiseks sobivad kõige paremini noamagnetid ja puidust noahoidjad
* puhastada nuga alati peale kasutamise lõpetamist. Puidust käepide kannatab vaid käsipesu ja seda peaks regulaarselt õlitama
* kasutada lõikealusena puitkomposiidist lõikelauda, mis on noaterale ohutu ja mida saab nõudepesumasinas pesta
SANTOKU
Santoku tähendab jaapani keeles kolme head asja või omadust (otsetõlkes isegi voorust) ning viitab sellele, et noaga saab suurepäraselt hakkida, viilutada ning lõigata. Santoku nuga sobib salati ja juurviljade, samuti liha ning kala töötlemiseks. Noateral on spetsiaalsed õnarused, mis võimaldab lõikamisel väiksemat survet avaldada ning takistab viilu kleepumist noa külge.
LÕIKELAUAD PUITKOMPOSIIDIST
Keskkonnasõbralikud tooted valmivad looduslikest ümbertöödeldud materjalidest keskkonda säästva tehnoloogiaga. Noasõbralik materjal talub temperatuuri kuni 175°C ja on pestav nõudepesumasinas.
Ökoloogiline ja noaterale ohutu lõikelaud valmistatakse puitkomposiidist. Võib pesta nõudepesumasinas. Talub temperatuuri kuni 175°C.
Puitkomposiit on Ameerika Ühendriikides valmiv materjal, mis koosneb ökoloogilisest puidust valmistatud paberist ja toidule ohutust vaigust, mis pressitakse kokku.
Detailsemalt:
Paberirullid immutatakse termoreaktiivse vaiguga. Paber lõigatakse lehtedeks ja virnastatakse vahelduva suunaga, et tagada tasakaal ja stabiilsus. Seejärel pressitakse virnad ühtlase kuumuse ja rõhu all kokku, mis seob paberikihid kokku ja kõvendab vaiku. Aeglaselt jahutades saadakse kõvenenud paberipaneelidest tugev materjal.
GARANTII
Victorinox garanteerib, et kõik noad on valmistatud esmaklassilisest roostevabast terasest ning annab nugadele eluaegse garantii materjali- ja tootmisdefektide vastu.
Valest kasutamisest ja noa kulumisest tulenevatele kahjustustele garantii ei laiene.